”Den gamles død”
Snedkersønnen Kristian Poulsen på 18 år var til stede ved Grundtvigs død og skrev i sin dagbog om begivenhederne på Store Tuborg for 150 år siden.
”Mandag den 2. kl. 6 døde Grundtvig. Jeg var på Tuborg den dag.
Han havde prædiket om Søndagen og havde været meget munter. Om Mandagen havde han spist sin Frokost kl. 12 og havde ikke fejlet synderligt, ja Fru Grundtvig var endog taget til Byen. Kl. 5 talte han med sin Kone, lidt efter rakte han hende sin Pibe og faldt så pludselig sammen. Omtrent kl. 5 ¼ . Han forsøgte at tale, men kunde ikke. Slimen løb ham ud af Munden og Næsen, og han talte ikke.
Jeg troede han var død, men da doktor Engelsted en halv time efter kom, levede han endnu. Pulsen slog underligt tit. Engelsted forsøgte et Par Senneps-kager, den ene i Hjertekuglen, den anden på Tindingen. Tillige ville han påvirke Nerverne ved at lade brændende Lak falde ned på Armene, men uden Resultat; et Kvarterstid efter bar vi ham ind i Sengen. Han sad i sin Lænestol.
Det bliver en svær Sorg på Tuborg. Fru Grundtvig blev syg, så vi måtte hente hendes læge Fevejle. I går var hun dog roligere.
Der vil nu ske en stor Forandring. Tuborg skal vel sælges, så jeg mister vist et godt Sted, et Sted, hvor jeg har henlevet nogle af mine behageligste Timer.
Meget skylder jeg i Sandhed Grundtvigs. Jeg er ikke længere hin døsige Søvngænger, jeg tidligere var, jeg har til dels fået Øjnene op, så jeg ikke vandrer mer i blinde. Gud ske lov for det.”
Et øjebliksbillede skildret i en dagbog skrevet 4. sept. 1872 af 18-årige Kristian Poulsen, der var ven med Grundtvigs yngste søn Frederik. Begge var interesseret i fugle og havde sammen med Joakim Skovgaard udgivet et naturhistorisk ugeblad. Kristian flygtede ofte fra sit fattige håndværkerhjem i Adelgade og ud til Fru Astas gæstfrihed på Store Tuborg.
Trods Grundtvigs død beholdt Kristian forbindelsen med det grundtvigske hjem og 4 år senere blev han hemmeligt forlovet med Grundtvigs yngste datter. Han blev en fremragende læge og blev i 1888 gift med Asta Marie Elisabeth Frijs Grundtvig. I 1917 blev han som professor tildelt Dannebrogs-ordenen for sin indsats indenfor anatomi og kirurgi.
For 10 år siden fik jeg af et tipoldebarn afdøde arkitekt Niels Grundtvig Poulsen lov til at låne dagbogen og fik afskrevet teksten.
Dagbogens fulde tekst bliver snarest offentliggjort her på hjemmesiden med kommentarer og bilag samt fotografier fra Asta Grundtvig Poulsens private familiealbum.
Lars Thorkild Bjørn
N. F. S. Grundtvig fotograferet af Ad. Lønborg 27. august 1872.
Comments